Полезни съвети как да се предпазим от простуди и грип

С настъпването на есенно-зимния сезон неминуемо се увеличават и заболяванията от простуди и грип. В последните години особено внимание се обръща на превенцията на заболяванията, т.е. на мерките, които човек може да предприеме за здравето си, за да избегне по възможност някои заболявания.

Доказано е, че по-здравословният начин на живот в есенно-зимния сезон може да предотврати появата на грипно състояние или простуда.

Достатъчно количество сън

Изследванията показват, че здравият сън прави организма по-устойчив към болестите, намалявайки броя на клетките в тялото, които са подвластни на микробите. Средно, възрастните имат нужда от 6-8 часа сън, децата в ученическа възраст – около 10 часа, а по-малките – 12 часа.

Физическа активност

Редовните, дори и не интензивни движения увеличават количеството на клетките, които могат да се борят с болестите.

Лична хигиена

Особено важна е хигиената на ръцете, особено преди хранене, след прибиране вкъщи, след среща с хора, след духане на носа.

Достатъчно течности

Течностите са много важни за предотвратяването на болестите. Постоянната хидратация на тялото поддържа респираторната система влажна, което пречи на микробите да се задържат в нея. Хидратацията помага също и на имунната система да работи по-добре. Като цяло, хората консумират повече течности през лятото и забравят за тях през по-студените сезони.

Проветряване на помещенията

В застоял и несвеж въздух микробите виреят по-добре.

Поддържане на нормална температура

Излишно претоплените помещения предполагат по-сух въздух, който е подходяща среда за виреенето на вируси. Изсушават се и слузестите мембрани ( особено на носа, устата и сливиците). Оптималната температура за помещения е 20-22 градуса.

Намаляване на стресовите ситуации

Съпротивителните сили на организма намаляват когато често е подложен на стрес.

Плодове и зеленчуци

Те са една отлична и незаменима храна за имунната ни система. Важно е да се консумират ежедневно. Поне половината от тях е добре да се ядат сурови, за да се запазят максимално полезните им съставки.

Намаляване на консумацията на подсладени храни

Захарта създава киселинна среда в тялото, което е добре дошло за патогените. Затова е добре да се ограничи приема на сладки храни в сезона на простудите и грипа.

Витамини и хранителни добавки

Колкото и да се старае човек да се храни здравословно, то е трудно да приема в достатъчно количество витамини и минерали. Особено актуален е този недостиг именно в есенно-зимния сезон, когато и изборът на плодове и зеленчуци е по-беден.

Търсете продуктите Фитолор в добрите аптеки